Останні новини
03.04.2025
Деякі вимоги безпеки до устаткування для виробництва хліба, хлібобулочних і макаронних виробів

- виробниче устаткування має відповідати вимогам безпеки під час монтажу, експлуатації, ремонту, транспортування та зберігання в разі використання окремо чи в складі агрегатів, ліній, систем;
- вимоги та заходи безпеки, що визначаються особливостями будови й умовами роботи машин та устаткування, систем і елементів конструкції, а також концентрації парів та інших шкідливих речовин, що виділяються, рівні шуму, вібрації в числових значеннях повинні вказуватись у стандарті, технічних умовах на машину, устаткування в розділі «Вимоги безпеки»;
- в експлуатаційній документації апаратів і машин, що працюють із виділенням шкідливих газів, пилу та мають відсмоктувачі безпосередньо в конструкції, повинні міститися вказівки щодо необхідного об’єму повітря, що відсмоктується від них;
- устаткування повинне мати паспорти та інвентарні номери, за відсутності паспорта заводу-виготовлювача він складається підприємством-власником; допускається складання одного паспорта на групу однотипного устаткування з вкладками для кожної одиниці; паспорт зберігається до списання устаткування;
- відповідно з інвентарними номерами устаткування заноситься до спеціальних журналів обліку та періодичних оглядів;
- устаткування, що встановлюється вперше, а також після тривалої зупинки та ремонту може стати до роботи тільки після приймання його комісією підприємства, призначеною за наказом роботодавця;
- пуск устаткування до роботи після нетривалої зупинки може бути здійснений після перевірки його справності за дозволом начальника зміни чи бригадира;
- забороняється експлуатація несправного устаткування.
Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці