Безпека
Онлайн-консультаціїНормативна базаЗразки документівЖурнали облікуІнструкціїНовиниМатеріалиШпаргалкиВідпочинОкМагазин
Facebook
Telegram

Новини

Новини

Сортувати за
Датою
Фільтр
Головна
Вхід
ГоловнаНовиниПричини виникнення та профілактика професійних захворювань у працівників аграрних підприємств
Останні новини
09.06.2025

Причини виникнення та профілактика професійних захворювань у працівників аграрних підприємств

Професійні захворювання – це гострі або хронічні хвороби, що виникають унаслідок тривалого впливу шкідливих факторів виробничого середовища: фізичних (шум, вібрація, ультразвук), хімічних (отруйні речовини), біологічних (мікроорганізми) або психофізичних (перевантаження). Найпоширенішими професійними чинниками, які впливають на організм працівників сільськогосподарської галузі, є:

  • хімічні речовини, що широко використовуються для захисту рослин від шкідників і захворювань;
  • вібрація та шум, пил рослинного й тваринного походження;
  • перенапруження окремих органів і систем, що виникає у відповідь на тривале навантаження на ті ж самі нервово-м’язові групи;
  • мікроорганізми-збудники заразних хвороб, що передаються від тварини до людини.

В разі тривалої дії на організм високої концентрації пилу можуть розвинутися хвороби легенів і дихальних шляхів. Під впливом високих рівнів вібрації виникає вібраційна хвороба, а внаслідок дії шуму – захворювання органів слуху (неврит). Хімічні речовини викликають отруєння. До професійних хвороб, які в умовах виробництва зустрічаються частіше, ніж зазвичай, належать бруцельоз, сибірська виразка, сап, ящур та інші, що передаються людям від тварин, а також бронхіальна астма, захворювання шкіри (дерматози, екземи), хронічні захворювання нервово-м’язового апарату тощо. Ці хвороби можуть і не бути пов’язаними з трудовою діяльністю. Визначити їх походження може тільки лікар. Захворювання внаслідок дії великих концентрацій парів хімічних речовин, пилу, газів, впливу на організм вібрації та шуму мають хронічний характер і виникають поступово, через 10-15 і більше років роботи у несприятливих умовах.

У працівників сільського господарства можливі гостре отруєння пестицидами, сонячний удар під час польових робіт, електрофтальмія під час проведення зварювальних робіт. Проте робота в умовах впливу на організм шкідливих професійних чинників не завжди супроводжується розвитком професійної хвороби. В її виникненні відіграють певну роль кількість (доза) шкідливих речовин, які потрапляють до організму, або рівень вібрації, шуму, тривалість їх дії на працівників, умови праці й побуту, які можуть зменшити вплив згубних факторів на здоров’я, а також індивідуальна чутливість сприймання людьми тих чи інших шкідливих виробничих чинників. Негативні зміни в організмі відбуваються тільки в тому випадку, якщо вплив несприятливого виробничого чинника перевищує безпечний для здоров’я працівника рівень. Для шкідливих хімічних речовин встановлені гранично допустимі концентрації в повітрі робочої зони й в атмосферному повітрі, у воді, продуктах харчування, ґрунті. Суворе дотримання цих концентрацій хімічних речовин у повітрі робочої зони, рівнів шуму й вібрації, інших шкідливих для здоров’я чинників дає змогу запобігти виникненню професійних захворювань серед працівників аграрних підприємств.

Одним із напрямів профілактичної роботи власників підприємств щодо попередження впливу виробничих ризиків на працівників є проведення атестації робочих місць за умовами праці. Порядок атестації регламентований постановою Кабінету Міністрів України «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.09.1992 № 442 зі змінами та доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2016 № 741. Щоб попередити профзахворювання, роботодавцям сільськогосподарських підприємств радять звернути увагу на загальні профілактичні заходи, які дозволять унеможливити вплив несприятливих шкідливих виробничих факторів на працівників:

  • впровадження в сільськогосподарському виробництві індустріальних технологій, автоматизації та механізації трудомістких процесів;
  • удосконалення конструкцій сільськогосподарської техніки;
  • правильна організація праці, впровадження раціональних режимів роботи й відпочинку;
  • систематичне та якісне проведення попередніх і періодичних медичних оглядів працівників;
  • застосування відповідних засобів індивідуального захисту.
Джерело: Південно-Західне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці
01.08.2025
Право працівників на пільги й компенсації за важкі та шкідливі умови праці
11.07.2025
Встановлення зв’язку захворювання з умовами праці
11.06.2025
Хімічна небезпека при обробці полів
05.05.2025
Особливості формування листків непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання
13.02.2025
Щодо повідомлення про нещасний випадок або гостре профзахворювання на виробництві
Відділ продажу
0-800-213-787
з 9.00 до 18.00
© Безпека, Ай Ті Сістем Юкрейн, ТОВ, 2017—2025