Безпека
Онлайн-консультаціїНормативна базаЗразки документівЖурнали облікуІнструкціїНовиниМатеріалиШпаргалкиВідпочинОкМагазин
Facebook
Telegram

Новини

Новини

Сортувати за
Датою
Фільтр
Головна
Вхід
ГоловнаНовиниГострі кишкові інфекції: перші симптоми захворювання та їх профілактика влітку
Останні новини
11.07.2025

Гострі кишкові інфекції: перші симптоми захворювання та їх профілактика влітку

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. 

Загалом, з початку року в Україні зареєстровано 20 403 випадки гострих кишкових інфекцій. Прогнозовано кількість захворювань зростає влітку, тому медики нагадують правила профілактики та перші симптоми за яких потрібно звертатися до лікарів якомога швидше.

Симптоми ГКІ, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

  • сухість у роті та горлі;
  • підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
  • переймоподібні болі в животі;
  • незначне сечовипускання або його відсутність.

Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій (далі – ГКІ), достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря. 

Профілактика ГКІ:

  • дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти; 
  • не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
  • мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
  • не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Нагадаємо, що найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. А збудники кишкових інфекцій найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Ризики інфікування зростають у разі порушення умов зберігання таких продуктів — при недотриманні температурного режиму, строків придатності або правил транспортування. Щоб запобігти зараженню, усі продукти слід ретельно мити, а їжу тваринного походження — обов’язково піддавати достатній термічній обробці перед вживанням.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України
16.06.2025
Хантавірусні інфекції уражають нирки та легені: як уберегтися
23.05.2025
Як уникнути укусу змій та що робити після укусу
14.05.2025
Меланома: як їй можна запобігти та коли звертатися до лікаря
10.04.2025
Нітрати у питній воді: як уберегтися від отруєння
27.03.2025
Перша допомога під час епілептичного нападу
Відділ продажу
0-800-213-787
з 9.00 до 18.00
© Безпека, Ай Ті Сістем Юкрейн, ТОВ, 2017—2025